Het verschil tussen een open en een vast raam is eenvoudig. Open ramen kan je namelijk openen en vaste ramen niet. Maar er zijn nog veel opties mogelijk die een combinatie van beiden vormen. Kortom: een raamtype kiezen is niet eenvoudig. Na het lezen van dit artikel zal je ongetwijfeld een doordachte keuze kunnen maken.

Optie 1: Vast raam

Een vast raam zit inderdaad volledig ‘vast’ en kan dus niet open. Dat komt doordat het raam geen vleugel bevat, het onderdeel dat er bij andere soorten ramen net voor zorgt dat ze open kunnen. Voordeel van het ontbreken van een vleugel is dat het raam volledig uit glas bestaat. Daardoor heb je een prachtig weids uitzicht naar buiten. Nadeel is dat het geen verluchting toelaat en ook niet eenvoudig langs buiten kan worden schoongemaakt (zeker niet op verdiep!).

Dit type is een goede optie voor ruimtes waar geen verluchting nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een berging of de hal. Het kan ook ideaal zijn voor een kinder- of speelkamer, aangezien het extra veiligheid biedt. Het voorkomt niet alleen dat je uit het raam kan vallen, maar het voorkomt ook dat inbrekers je woning kunnen binnentreden. Plaats het dus bijvoorbeeld langs de straatzijde van je woning om hem extra inbraakveilig te maken. Interessant om te weten is dat ze goedkoper zijn dan de andere types die we hieronder bespreken. Dit geldt voor zowel pvc ramen als aluminium ramen.

 

Optie 2: Opendraaiend raam

Deze optie kan je volledig opendraaien. Het tegenovergestelde dus van een vast raam. Deze ramen kan je langs links of langs rechts naar binnen laten opendraaien. Daardoor zorgen ze voor een uitstekende verluchting en is het een stuk eenvoudiger om ze schoon te maken. Je hoeft dan niet op een ladder te klimmen 😉.

 

Optie 3: Draaikiepraam

Dit raam kan je niet alleen volledig opendraaien, maar ook op kiepstand zetten. Ideaal wanneer je de ruimte enigszins wil verluchten, maar wil voorkomen dat bijvoorbeeld jouw kinderen naar beneden kunnen vallen. Ook hier is veiligheid dus een voordeel. Let wel op: kiepstand biedt geen veiligheid tegen inbraak. Inbrekers hebben heel wat trucjes bedacht om op die manier een woning binnen te treden. Zorg er dus steeds voor dat je je ramen volledig sluit bij het verlaten van je woning. Je woning volledig inbraakveilig maken kan je door onder meer te kiezen voor inbraakbestendige ramen van Tryba.

 

Optie 4: Valraam

Wil je het raam wel kunnen openen, maar toch voorkomen dat je eruit zou kunnen vallen? Dan is dit de ideale optie. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan je hier niet uit vallen. Dit type kan je alleen op kiepstand zetten en niet opendraaien. Een andere benaming zou dus kiepraam kunnen zijn. Een veilige optie voor kinderkamers of kamers op de eerste verdieping in het algemeen. Met een eenvoudige handeling kan je deze ramen ook volledig open laten vallen, zodat deze ook langs binnen schoongemaakt kunnen worden.

 

Optie 5: Schuifraam

Er bestaan ook ramen die je niet op kiep kan zetten of opendraaien, maar die je kan openschuiven. Dat is het geval bij schuiframen. Deze worden vaak geplaatst op de benedenverdieping, en meer specifiek aan de achterzijde van een woning. Je kan dan heel eenvoudig van binnen naar buiten wandelen. Tijdens de zomer kan je het zelfs helemaal openschuiven om optimaal van het zalige weer te genieten. Tip: kies zeker voor een schuifvliegenraam om ongedierte buiten te houden wanneer het open staat!

 

Bij Tryba is alles mogelijk

Wanneer je een raam kiest moet je dus steeds rekening houden met de ruimte waarin je het wil plaatsen en de functie die het moet dienen. Bij Tryba zijn alle soorten ramen beschikbaar in pvc en aluminium, in het uitstekende driedubbel glas en in oneindig veel kleuren. Verder kunnen de krukken op onze ramen ook voorzien worden van een sleutel, zodat het voor kinderen nog moeilijker is om het te openen. Dat is wat we noemen een echt ramen op maat!

Ben je er nog niet meteen uit welk type raam het meest geschikt is en wens je graag wat meer advies? Onze experts kunnen je altijd verder helpen. Neem eenvoudig contact op via ons online contactformulier of kom eens langs in een van onze showrooms.

Nieuws
Tips