Ook al hebben ramen over het algemeen een lange levensduur, toch is een vervanging nodig wanneer ze te verouderd of beschadigd zijn. De vervanging van je ramen verbetert niet alleen je isolatie, maar verhoogt ook de waarde van je woning. Dit houdt best wel hoge kosten in, dus een vergissing is uit den boze. Hier zijn 5 cruciale fouten die je beter vermijdt bij het vervangen van je ramen.

1. Voor de goedkoopste ramen kiezen

Het vervangen van ramen kan duur uitvallen. Daarom zijn sommigen geneigd om de goedkoopste ramen te kiezen. De aanschafprijs mag dan best wel hoog zijn, durf op lange termijn te denken. Want goedkope ramen vergen meer en duur onderhoud en gaan bovendien minder lang mee.

Beglazing is ook van groot belang bij het kiezen van het juiste buitenschrijnwerk. Wil je teleurstellingen voorkomen? Kies dan meteen voor ramen met driedubbele glas ramen, die veiligheid en prestaties garanderen.

2. Geen beveiliging voorzien

Ramen zijn cruciaal voor de beveiliging van je woning. Ramen, deuren en schuiframen vormen vaak de zwakke plek in de beveiliging van veel woningen. Dus ben je van plan je ramen te vervangen? Verlies het veiligheidsaspect dan niet uit het oog.

Kies dus bij voorkeur voor de allernieuwste ramen vervaardigd uit stevig en kwaliteitsvol materiaal zoals pvc ramen en aluminium ramen. Onze ramen zijn bijvoorbeeld voorzien van vergrendelpunten met veiligheidspal om de uitlichting van het raam te voorkomen.

Wil je meer weten over de beveiliging van je woning? Lees dan ons artikel ‘Hoe je woning inbraakveilig maken?’.

3. Zelf je ramen vervangen

Zelf je ramen vervangen is geen goed idee want dat zal ten koste gaan van een lange levensduur, het isolerende vermogen en de vakkundige afwerking. Sommige eigenaars overwegen de ramen zelf te plaatsen om zo de kosten te drukken. Ramen vervangen is echter behoorlijk ingewikkeld en vergt de nodige vakkennis.

De plaatsing van een raam is een delicate klus met heel wat stappen die de vaardigheid en kennis van een vakman vereisen. (Ref: Hoe verloopt de plaatsing van mijn ramen?) Voer deze klus dus niet zelf uit. Zo voorkom je fouten én ongevallen.

4. Geen rekening houden met de oriëntatie van je woning

Te weinig mensen besteden voldoende aandacht aan de oriëntatie van hun woning. Zo houden te veel eigenaars geen rekening met het feit dat sommige materialen minder goed bestand zijn tegen regen en wind. Ramen in hout worden bijvoorbeeld afgeraden op vochtgevoelige plaatsen. Hout vervormt immers onder invloed van hitte en vocht. Woon je in een streek die regelmatig te kampen heeft met slechte weersomstandigheden? Ga dan voor ramen in pvc of aluminium.

5. Opnieuw dezelfde ramen kiezen

Wanneer eigenaars hun beschadigde ramen moeten vervangen, hebben zij vaak de neiging om dezelfde ramen te kiezen. Maar tussen de plaatsing van deze ramen en hun vervanging zit meestal veel tijd. En in die periode zijn veel nieuwe modellen en nog modernere technologieën op de markt gekomen. Laat je dus zeker informeren over de laatste marktnormen en rust je woning uit met de nieuwste generatie ramen.

Wens je meer info over de vervanging van je ramen of de producten van Tryba? Aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan een van onze centers voor een gesprek met onze experts.

Nieuws
Tips