Wordt u ’s ochtends gewekt door de haan van uw buren of stoort u zich aan de auto’s en vrachtwagens die door uw straat rijden? Neem dan zeker de geluidsisolatie van uw woning onder handen. Er zijn verschillende manieren mogelijk om uw woning te isoleren tegen geluidsoverlast. In dit artikel geven we u de meest bruikbare tips!

Tip 1: Geluidsisolatie ramen     

Ramen vormen bij uitstek de belangrijkste schakel in de geluidsisolatie van uw woning. Slecht geïsoleerde ramen zorgen er namelijk voor dat u erg veel last ondervindt van doorrijdend verkeer of  andere straatgeluiden. Enkel het isoleren van uw muren, vloer en plafond zullen dus niet volstaan om alle geluidsoverlast tegen te gaan. De kwalitatieve ramen van Tryba, bestaande uit driedubbele beglazing, garanderen een optimale akoestische isolatie. Deze ramen bestaan namelijk uit een extra spouw en glasplaat en zijn in tegenstelling tot dubbelglas dus veel dikker en dus ook meer geluidsisolerend. Meer informatie over onze geluidsisolerende ramen vindt u terug in het artikel “Welk type ramen verbeteren de akoestische isolatie?”.

 

Tip 2: Geluidsisolatie muur

Wanneer u in een halfopen bebouwing of in een appartementsgebouw woont kan u last hebben van burengeluid. Om mogelijke conflicten te voorkomen is het belangrijk om uw muren goed te isoleren tegen geluid. De geluiden die u hoort en die voor overlast kunnen zorgen zijn luchtgeluid en contactgeluid.

Luchtgeluid zijn in feite geluidstrillingen die via de lucht worden verplaatst. Voorbeelden van dit geluid zijn de televisie en stemmen van mensen. Bij contactgeluid zorgt de geluidsbron ervoor dat de bouwconstructie gaat trillen. Dit geluid kan afkomstig zijn van elektronische toestellen zoals een wasmachine of droogkast, maar ook bijvoorbeeld van hakken of een zetel die verplaatst wordt. Dergelijk geluidsoverlast kan u het beste tegengaan door een geluidsisolerende voorzetwand of aangepast isolatiemateriaal te plaatsen. En ja, net zoals je goede isolatie nodig hebt voor je pvc ramen of aluminium, heb je ook goede isolatie nodig voor je muren.

 

Tip 3: Vloer

Zodra je de isolatie van je ramen hebt verbeterd door krachtige aluminium ramen of pvc te installeren, kun je naar andere warmteverliezen kijken. Is het geluid afkomstig van de onderburen in uw appartementsgebouw? Dan is het vooral belangrijk om uw vloer te isoleren. Ook in een woning kan het, omwille van mogelijk warmteverlies, belangrijk zijn om uw vloer te isoleren. Dat kan op verschillende manieren gebeuren: u kan de bovenzijde of onderzijde van de vloer isoleren. De onderzijde kan u isoleren door isolatieplaten of isolatieschuim aan te brengen. Aan de bovenzijde van de vloer kan u een isolatielaag en/of vloerbedekking aanbrengen.

 

Tip 4: Plafond

U kan heel wat geluidsoverlast ondervinden wanneer er een verdieping hoger bijvoorbeeld meubels worden verplaatst of luide muziek wordt gespeeld. Het is dan aangeraden om de geluidsisolatie van uw woning te optimaliseren. Dat kan u doen door de vloer van uw bovenverdieping te isoleren zoals hierboven beschreven. Maar wanneer dat niet mogelijk is, omdat u bijvoorbeeld op een appartement woont, dan kan u een verlaagd plafond plaatsen. Meer in het algemeen, aarzel niet om de diagnose een stap verder te zetten dan alleen het installeren van nieuwe pvc-ramen als je de geluidsisolatie in je huis echt wilt verbeteren.

 

Tip 5: Geluidsisolerende deuren

De voordeur is nog een belangrijk onderdeel in uw woning dat een goede geluidsisolatie moet bieden. Vooral in een appartementsgebouw kan een slecht geïsoleerde voordeur er voor zorgen dat u veel last ondervindt van luchtgeluiden. We raden daarom aan om een voordeur te plaatsen die voorzien is van akoestische isolatie. Wij beschikken over een ruim aanbod aan ultraperformante voordeuren in PVC en aluminium die een uitstekende isolatie bieden.

Wenst u graag wat meer informatie over hoe onze ramen en deuren de geluidsisolatie van uw woning kunnen verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op of breng een bezoekje aan een showroom bij u in de buurt!

Nieuws
Tips