U droomt van een perfect geïsoleerd huis? In dit geval moet u bijzondere aandacht schenken aan uw ramen. Zij zijn immers een grote bron van warmteverlies. De juiste beglazing kiezen is dus cruciaal voor de isolatie van uw woning. U twijfelt echter nog tussen ramen met dubbel of driedubbel glas? Dit artikel zal u helpen om de juiste keuze te maken.

Samenstelling van dubbel en driedubbel glas

Zoals zijn naam doet vermoeden bestaat dubbel glas uit twee glaslagen van gemiddeld 4 mm dik met daartussen een isolerend gas zoals argon, xenon en krypton. Driedubbel glas beschikt over een extra glaslaag, wat zorgt voor een nog beter isolerend vermogen.

Zowel de dubbele als driedubbele ramen van Tryba zijn standaard uitgerust met een buitenbeglazing van 6 mm (tot 8 mm) dik zodat u kunt genieten van de beste akoestische prestaties.

Waarin verschillen de prestaties?

Om de thermische isolatie van verschillende typen glas voor ramen te meten en te vergelijken wordt de Ug-coëfficiënt gebruikt. Hoe lager de Ug-coëfficiënt van een raam, hoe beter de thermische prestaties. Een goede dubbele beglazing zal een coëfficiënt halen van 1,1 W/m²K terwijl een driedubbele beglazing een Ug-coëfficiënt heeft van 0,6 W/m²K.

Als voorbeeld vindt u hieronder de Ug-coëfficiënten van verschillende beglazingen, alsook de temperatuur langs de binnenzijde van het glas wanneer het buiten -10°C is. In alle gevallen is het kiezen voor ramen op maat noodzakelijk voor goede isolerende prestaties.

beglazing-table

Zoals u ziet zijn er enorme verschillen in temperatuur en prestaties tussen enkele beglazing, de voormalige dubbele beglazing en de superisolerende dubbele en driedubbele beglazing van nu.

Driedubbele ramen scoren het beste maar ook superisolerende dubbele ramen scoren al goed. Een goede dubbele beglazing is dus in de meeste gevallen al voldoende maar als u echt optimale prestaties wilt nastreven is driedubbele glas ramen zonder twijfel de beste keuze.

Overige criteria om in acht te nemen

  • De zon

Wanneer de zon rechtstreeks bij u binnen schijnt, kunt u genieten van natuurlijke warmte die de temperatuur in uw woning met enkele graden doet stijgen. Dubbel glas laat de zon iets meer binnen. De extra glaslaag bij driedubbel glas houdt de zon dan weer iets meer tegen. Maar dit verschil tussen deze twee soorten glas wordt kleiner en kleiner dankzij de steeds geavanceerdere technologieën in de glasindustrie.

  • De oriëntatie van uw woning

Het is algemeen geweten dat de gevels op het noorden en oosten het meest worden blootgesteld aan koude en slechte weersomstandigheden. De gevels die naar het zuiden en westen gericht zijn kunnen dan weer genieten van het meeste zonlicht. Het is dus een goed idee om te kiezen voor dubbele ramen voor de zuidelijke en westelijke gevels en voor driedubbele ramen voor de noordelijke en oostelijke gevels.

  • De prijs

We hebben het in dit artikel meermaals aangehaald: driedubbele ramen scoren thermisch gezien beter dan dubbele ramen. De prijs voor een raam met driedubbel glas zal dus hoger zijn. Maar driedubbel glas en de technologieën hiervoor worden steeds betaalbaarder waardoor het prijsverschil tussen deze twee soorten beglazingen kleiner wordt.

  • Dikte en gewicht

Enkele andere verschillen tussen de twee typen glazen zijn de dikte en het gewicht van het glas. De extra laag glas zorgt er voor dat driedubbelglas zo’n 20mm dikker is en daarmee dus ook zwaarder. Dit kan een probleem vormen bij de renovatie van bestaande woningen. De raamkaders van deze woningen kunnen vaak het gewicht niet dragen en/of zijn niet diep genoeg. Daardoor moeten volledige nieuwe ramen geplaatst worden, wat natuurlijk extra kosten zijn.

  • Bescherming tegen inbraak

Een extra glaslaag biedt ook extra bescherming tegen inbrekers. In tegenstelling tot bij dubbelglas, zullen een hamer of een steen niet langer volstaan om driedubbelglas te breken. Het feit dat je door al die lagen glas moet en daarvoor professionele apparatuur nodig hebt, schrikt inbrekers af. Dat extra gevoel van veiligheid kan dus ook een rol spelen in de keuze tussen de twee typen glas.

Hebt u vragen of wenst u meer informatie over onze dubbele of driedubbele ramen? Aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan een van onze centers voor een gesprek met onze experts of vraag online een offerte aan.

Nieuws
Tips