Er zijn heel wat gezinnen die zich bij de renovatie van hun huidige woning of bij werken aan hun nieuwbouw het volgende afvragen: "Wanneer moeten we onze ramen vervangen?" Denk hier goed over na, want je ramen vervangen doe je niet zomaar. Ontdek in dit artikel wanneer een vervanging zich opdringt.

Je ramen hebben enkele beglazing?

Als je enkele beglazing hebt, dan vraagt die natuurlijk om vervanging. Enkele beglazing is gewoonweg achterhaald door het enorme warmteverlies. Naargelang je behoeften kan je kiezen tussen ramen met dubbele of driedubbele beglazing.

Koude lucht in huis?

Heb je het constant koud in je woning of appartement? Dan is de kans groot dat je ramen onvoldoende performant zijn en dus lucht doorlaten.

Geen volledig waterdichte ramen bij hevige regenval?

Als je ramen lucht binnenlaten, dan laten ze waarschijnlijk ook water door. Ze zijn dan onvoldoende hermetisch en dus dringend aan vervanging toe. Waterdichtheid is namelijk essentieel om de aantasting van het materiaal te vermijden en een goed vochtgehalte na te streven.

Te koud in de winter en te warm in de zomer?

Als je in de winter je verwarming op maximum moet zetten en in de zomer je ramen moet openen om een voor jou ideale temperatuur te bekomen, dan wil dat zeggen dat je ramen onvoldoende thermisch geïsoleerd zijn. Voor optimale thermische prestaties moet je dan in de eerste plaats je ramen vervangen door ramen die beter isoleren.

Je energieverbruik lijkt je te hoog?

Je krijgt winter na winter te maken met een hoog gas- en stookolieverbruik? Dan heeft je woning waarschijnlijk te kampen met warmteverlies. Vaak is dit te wijten aan weinig performante beglazing. Door te kiezen voor superisolerende ramen, kan je je energiefacturen aanzienlijk verlagen. Stof tot nadenken!

Verouderde of beschadigde ramen?

Wanneer je je ramen bekijkt of gebruikt, zie je dan duidelijk dat ze beschadigd zijn? Bladdert de verf af? Is er een raam gebarsten? Sluiten ze niet meer goed? Dan zijn ze waarschijnlijk aan vervanging toe.

Wens je andere afmetingen of een nieuw design?

Verlang je naar een nieuw design om esthetische redenen? Je kan kiezen uit ramen in pvc en aluminium met verschillende modellen, formaten en kleuren om je gevel een nieuwe look te geven. Aan jou de keuze!

Condens op je ramen?

Condens op je ramen is doorgaans het gevolg van een gebrek aan verluchting. Je woning regelmatig verluchten volstaat om condens te laten verdwijnen. Tenzij je de condens opmerkt op slechts één van je ramen, want dat betekent in bijna 100% van de gevallen dat dit raam aan vervanging toe is. Een raam isoleert onvoldoende als het slecht geplaatst, verouderd of beschadigd is.

Je ramen in hout tonen sporen van schimmel en insecten

Je ramen in hout hebben vochtplekken en insectengaten? Overweeg dan om deze te vervangen door ramen in pvc of aluminium die in tegenstelling tot ramen in hout amper onderhoud vragen en bovendien veel langer meegaan.

Veel geluidshinder van buitenaf?

Er is vaak sprake van thermische isolatie, maar akoestische isolatie is minstens even belangrijk. Als je de indruk hebt dat je ramen het minste geluid van buiten doorlaten, kan je het best kiezen voor geluidswerende ramen.

Merk je dat een of meerdere factoren in dit artikel ook gelden voor jouw ramen? Denk er dan over na om deze te vervangen. Een andere tip die we je nu al willen meegeven is om het probleem niet te lang te laten aanslepen. Aarzel dus niet om een bezoek te brengen aan een van onze centers voor een gesprek met onze experts of online een offerte aan te vragen.

Samengevat:

Wanneer is het nodig om je ramen te vervangen?

  • Wanneer je ramen met enkele beglazing hebt
  • Wanneer er een koude luchtstroom in huis hangt
  • Wanneer je ramen water doorlaten bij hevige regenval
  • Wanneer het in de winter te koud en in de zomer te warm is
  • Wanneer je energieverbruik volgens jou te hoog is
  • Wanneer je ramen verouderd of beschadigd zijn
  • Wanneer je andere afmetingen of een nieuw design wenst
  • Wanneer je condens hebt
  • Wanneer je ramen in hout schimmel of insectengaten vertonen
  • Wanneer je hinder ondervindt van buitengeluiden
Nieuws
Tips