Een aangename binnentemperatuur, een lagere energiefactuur én je helpt onze planeet een handje. Dat zijn de voordelen van thermische isolatie. Maar wat is het juist, waarom is het belangrijk en hoe pak je het het beste aan? We leggen je alles uit in dit artikel!

Wat we je wel al kunnen verklappen, is dat de keuze in ramen een belangrijke rol speelt. Onder meer het type materiaal, beglazing en de kwaliteit bepalen de thermische isolatie van je woning. Bij Tryba ben je dus aan het juiste adres als je van plan bent om die te verbeteren.

Wat is thermische isolatie of warmte-isolatie? 

Een andere benaming voor thermische isolatie is warmte-isolatie. Het gaat om een specifieke eigenschap van allerlei soorten materialen en constructies. Hoe beter de isolatie, hoe minder warmteoverdracht van de ene zijde van een materiaal of constructie op de andere. Om het wat eenvoudiger uit te leggen, warmte-isolatie zorgt er voor dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat.  

De sterkte van thermische isolatie hangt af van allerlei elementen, zoals onder meer de isolatiewaarde, de dikte en de kwaliteit van het materiaal. Bovendien is ook de precisie waarmee het wordt geplaatst cruciaal. Hoe meer kieren of spleetjes er overblijven, hoe meer warmte verloren gaat en dus hoe slechter de warmte-isolatie.  

 

Waarom thermisch isoleren? 

Een goede thermische of warmte-isolatie houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. De temperatuur binnen is dus altijd contant en aangenaam. Wanneer je tijdens koude winterdagen het binnen dus wat warmer stookt, ontsnapt er zo weinig mogelijk energie (warmte) je woning. Daardoor moet je minder bijstoken en daalt bijgevolg dus ook je energiefactuur én het aantal CO² buiten. De isolatie van je woning aanpakken is dus een goede investering voor zowel je portemonnee als het klimaat. Bovendien is het wettelijk verplicht voor renovaties en nieuwbouwwoningen. 

 

Hoe thermisch isoleren? 

Je kan je woning isoleren van boven tot helemaal beneden. We leggen je hieronder alle mogelijkheden uit.  

 

Dakisolatie 

Aangezien alle lucht en dus ook warmte naar boven stijgt, is een goede thermische isolatie van je dak uiterst belangrijk. Er bestaan drie methodes om je dak te isoleren: je kan je dak langs binnen of buiten isoleren of de zoldervloer isoleren. Dat laatste is een ideale optie als je zolder enkel als opbergruimte gebruikt en een optimale temperatuur dus niet van belang is.  

Verder bestaan er ook nog verschillende materialen waarmee je je dak kan isoleren. Je kan kiezen uit allerlei soorten minerale wol, gespoten kunststof of duurzamere materialen zoals kurk of schapenwol. Welke materiaal je het best kiest en de manier waarop je het dak moet isoleren hangt af van het type dak dat je hebt. Zowel platte als hellende daken kan je langs binnen of langs buiten isoleren, maar hoe je dat juist doet en het isolatiemateriaal dat je moet gebruiken verschillen vaak.  

Wil je graag de dakisolatie van je woning aanpakken en meer informatie hierover? Dan neem je best contact op met een bedrijf dat ervaren is in het plaatsen van dakisolatie.  

 

Vloerisolatie 

Jawel, ook langs de vloer kan warmte verloren gaan. Om dit te voorkomen, neem je dus best ook de vloerisolatie onder handen. De manier waarop je je vloer moet isoleren hangt af van of je al dan niet een kelder hebt. Als je er één hebt, dan moet je vloer langs onder isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan aangebracht op het plafond van je kelder. Heb je er geen? Dan moet je eerst je vloer uitbreken, isolatie aanbrengen en vervolgens een nieuwe vloer plaatsen. Dat is heel wat werk natuurlijk. Net als bij dakisolatie, heb je ook de keuze uit verschillende soorten materialen: vloerplaten, PUR-schuim of chape. Voor meer informatie, neem je ook weer best contact op met een ervaren firma. 

 

Thermische isolatie ramen 

Tussen het dak en de vloer bevinden zich de ramen en het zijn nu net deze die een belangrijke rol spelen in de thermische én akoestische isolatie van je woning. Langs je ramen kan tot 40% energie verloren gaan. Om dit te voorkomen, moet je aandacht besteden aan het materiaal, de afdichting en beglazing van je ramen. Gelukkig kunnen wij je hierbij helpen! Dankzij de hoogwaardige materialen en precisie van afwerking garandeert Tryba een uitstekende warmte-isolatie. 

 

Materiaal van de raamprofielen 

Een goede warmte-isolatie begint met het materiaal van je raamprofielen. Elk type materiaal heeft een specifieke U-waarde, dit is de isolatiewaarde. Hoe lager deze u-waarde, hoe minder energie of warmte verloren gaat en dus hoe beter de thermische isolatie.   

 

  • Pvc raamprofielen beschikken over een u-waarde van 1,2-0,78 W/m²K.  Deze waarde is bij dit type afhankelijk van het aantal luchtkamers in het raamprofiel. De stilstaande lucht hierin zorgt voor een goede isolatie. En hoe meer luchtkamers, hoe meer de u-waarde in de buurt komt van 0.78 en dus hoe beter de warmte-isolatie.  
  • Aluminium raamprofielen hebben een u-waarde van 1,5-0,8 W/m²K. Deze verschilt iets van de u-waarde van pvc raamprofielen, maar hier bestaat een oplossing voor. De isolatie kan verbeterd worden door een koudebrugonderbreking. Hierbij wordt een kunststof toegevoegd tussen de binnen- en buitenzijde van het profiel. Daardoor wordt er voorkomen dat warmte van binnen naar buiten kan ontsnappen.  

 

Afdichting van de raamprofielen 

Naast de soorten raamprofielen, bepaalt ook het gebruikte afdichtingsmateriaal de mate van thermische isolatie. Wanneer je merkt dat er tocht langs je ramen binnenkomt, dan kan je zelfklevende tochtstrips aanbrengen. Deze zijn beschikbaar in isolatieschuim, plastic of rubber. Die laatste is duurzamer, maar ook duurder. Dit is een gemakkelijke en snelle, maar vaak ook een tijdelijke, oplossing.  

Alle ramen van Tryba zijn voorzien van voorgevormde duurzame rubberen afdichtingen. Je bent dus decennia gerust van een kwalitatieve afdichting en hoeft niet te vrezen voor warmteverlies. De kleinste en fijnste gaatjes worden opgevuld.   

 

Type beglazing en de isolatiewaarde  

Vandaag de dag kan je kiezen tussen dubbele beglazing, hoogrendementsglas (superisolerende beglazing) of driedubbele beglazing. Deze zijn opgesomd in volgorde van isolatiesterkte. Enkel glas staat dus al niet meer tussen het rijtje, maar je komt ze nog vaak tegen in oude woningen. Belangrijk dus om dit glas te vervangen om de warmte-isolatie, en dus het E-peil (energiezuinigheid), van je woning te verbeteren. 

 

Net als bij raamprofielen, is ook bij de beglazing sprake van een u-waarde.  

  • Enkele beglazing bevat een u-waarde van 5,8. Deze is erg hoog en daarom wordt het ook niet meer geplaatst.  
  • Dubbele beglazing beschikt over een u-waarde van 2,8. Wanneer je een woning renoveert en enkel glas dus vervangt door dubbel glas, dan kan je al tot 50% aan warmtevlies voorkomen.  
  • Hoogrendementsglas, ook wel superisolerend glas genoemd, heeft dan weer een u-waarde van 1,1.  Een enorm verschil dus met enkelglas. Door dit type glas te plaatsen kan je warmteverlies met niet minder dan met 80% reduceren. Al een uitstekende keuze dus. 
  • Wil je een beglazing die de allerbeste isolatie biedt en kan je portemonnee dit aan? Kies dan voor driedubbel glas. Die heeft een buitengewone u-waarde van 0,6.  

 

 De kwaliteit en expertise 

Naast het type raamprofiel, afdichting en beglazing, bepalen ook de expertise en precisie waarmee de ramen worden geplaatst hoe goed ze thermisch isoleren.  

Je kan voor het beste raamprofiel en de beste beglazing kiezen op vlak van isolatie, maar als het niet correct en met voldoende precisie wordt geplaatst, dan zal er toch nog warmte verloren gaan. Dat zou erg jammer zijn natuurlijk voor alle kosten die je er in hebt geïnvesteerd. Door een beroep te doen op Tryba voor al je ramen, ben je steeds verzekerd van expertise en een correcte en kwalitatieve plaatsing.  

Naast de plaatsing, hechten we natuurlijk ook veel belang aan de afwerking van onze ramen. Ramen bepalen mee de look van je woning en dus is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan een zorgvuldige en perfecte afwerking, zowel aan de binnen- als buitenkant. De binnenafwerking heeft namelijk een invloed op de uitstraling van je interieur.  

 

Een uitstekende thermische isolatie begint bij Tryba  

Na het lezen van al deze informatie ben je nu op de hoogte van het belang van een goede warmte-isolatie. Zowel het dak, de vloer en de ramen bepalen de thermische isolatie van je woning.  

Ben je dus aan het bouwen of verbouwen? Doe dan een beroep op Tryba om er zeker van te zijn dat je ramen een uitstekende warmte-isolatie bieden. Bovendien combineren wij steeds functionaliteit én schoonheid. Onze pvc en aluminium ramen leveren niet alleen uitzonderlijke prestaties, maar zorgen ook voor een moderne en stijlvolle uitstraling van jouw woning.  

Je kan altijd contact opnemen met onze experten voor meer advies of een vrijblijvende offerte. Je bent ook altijd welkom in een van onze showrooms!  

Nieuws
Tips