Ben je van plan je oude ramen te vervangen door moderne, meer performante en thermisch isolerende ramen? Dan is er gelukkig overheidssteun in de vorm van premies die je helpen de kostprijs van je renovatiewerken te drukken. Deze verschillen volgens de regio waar je woont. Ontdek in dit artikel welke premies voor ramen toegekend worden in Brussel, Wallonië en Vlaanderen (premies van kracht op het moment van schrijven, december 2020).

Waalse premie voor ramen

In Wallonië komt het vervangen van ramen in aanmerking voor een renovatiepremie. Deze premie stimuleert eigenaren om hun woning te renoveren en deze minder vervuilend en aangenamer te maken. Sinds juni 2019 wordt de vervanging van het buitenschrijnwerk van ramen niet langer terugbetaald per m² maar per bespaarde kWh. De huidige vergoeding varieert van € 0,15 tot € 0,90 per bespaarde kWh en is afhankelijk van je inkomenscategorie. Stel dat je door de vervanging van je ramen 4.000 kWh per jaar bespaart en dat je recht hebt op de basispremie van € 0,15/kWh, dan zal de berekening er als volgt uitzien: 4.000 X € 0,15 = € 600.

Sinds juni 2019 gelden ook nieuwe voorwaarden om in aanmerking te komen. De 5 stappen die je moet nemen om een premie voor ramen te bekomen in Wallonië:

  • Een energieaudit laten uitvoeren (verplicht sinds 2019)
  • Een auditpremie aanvragen
  • De werken uitvoeren
  • Een verslag verzenden waarin de werken beschreven worden
  • De Waalse premie voor ramen ontvangen

(Referentie: https://energie.wallonie.be/fr/primes-habitation-a-partir-du-1er-juin-2019.html?IDC=9792)

PS: Deze informatie is geldig op het moment van publicatie. Aarzel niet om de juistheid van de weergegeven info te controleren door officiële bronnen of een expert te raadplegen.

Vlaamse premie voor ramen

Ben je van plan je oude ramen te vervangen? Dan kom je met de Vlaamse renovatiepremie eveneens in aanmerking voor financiële steun. Het bedrag van de renovatiepremie bedraagt 20% à 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw), maar kan niet hoger zijn dan € 10.000.

Om te kunnen genieten van deze premie, moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • Je moet eigenaar zijn van de woning
  • Je moet voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden
  • Je woning moet minstens 30 jaar oud zijn
  • De vermelde facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn
  • De premie wordt aangevraagd nadat de werken voltooid en gefactureerd zijn

(Referentie: https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie)

PS: Deze informatie is geldig op het moment van publicatie. Aarzel niet om de juistheid van de weergegeven info te controleren door officiële bronnen of een expert te raadplegen.

Wens je je ramen te vervangen en wil je meer weten over de premies waarvoor je in aanmerking komt? Aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan een van onze centers voor een gesprek met onze experts!

Nieuws
Tips